legionellabacterie

De legionellabacterie is een bacterie die zich huisvest in een vochtige omgeving.


De legionellabacterie is een geslacht van circa 45-50 verschillende soorten bacteriën. Deze soorten zijn op te delen in niet ziekmakende legionellabacteriën en wel ziekmakende varianten. Om er achter te komen of uw leiding besmet is met de legionellabacterie kunt u een drinkwateranalyse uitvoeren. Dit is echter een momentopname. De bacterie groeit tussen de 25 en 50 graden Celsius, de ideale omstandigheid voor groei is bij een temperatuur van rond de lichaamstemperatuur circa 38 graden Celsius.

 

Wanneer er bij een drinkwateranalyse groei wordt geconstateerd wordt er gekeken om wat voor soort bacterie het gaat. De legionella Pneumophila is de ziekmakende variant en is op te delen in 14 serotypes, daarbij is serotype 1 het gevaarlijkst. De overig serotypes zijn niet ziekmakend, u dient echter wel het zelfde te handelen als bij de ziekmakende bacterie. Dit omdat nog niet alle eigenschappen van legionellabacterie bekend zijn. Bij een normoverschrijding dient u dit dus ook te melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

 

Prioritaire organisaties

Wanneer u als prioritaire organisatie bent aangewezen in de legionella wetgeving heeft u de verplichting om in het bezit te zijn van een legionella risicoanalyse en een bijbehorend beheersplan. Tevens dient u twee keer per jaar drinkwateranalyses te nemen om te kijken of uw leiding besmet is met de legionellabacterie of niet. Besmetting kan plaatsvinden door verschillende problemen, opwarming door stilstand of een kapotte keerklep. Deze keerkleppen dienen dan ook elk jaar gecontroleerd te worden.

 

Heeft u verder nog vragen over hoe u met de legionellabacterie moet omgaan? Of heeft u een andere vraag? Bel ons gerust op 085 2735842 of vul ons contactformulier in aan de rechterzijde van het scherm.

 

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in

Digitaal logboek

Legionella beheersplan

Legionella preventie 
 

Direct contact met aquavisie

 
 

Referenties

ITN Bastion Hotelgroep Exmar
URS Portaal Gemeente Almere
Woonbedrijf Eindhoven Patrimonium Woning stichting Horsetellerie
De Wiemsel Liander Unica
Gemeente Neerijnen Accres Isala klinieken
Gemeente Rijnwaarden Gemeente de Ronde Venen De Groot Groep
BAM Oldenzaal blygold
 

Zó Kan Het Ook!

 
 
   
© Aquavisie |Disclaimer |Sitemap |Privacy |Links