Meer informatie
085 - 273 58 42

Legionella

Legionella zegt een hoop mensen wel iets, maar waar bevindt de bacterie zich en hoe groeit hij?

Legionella, bevindt zich in vochtige omgevingen, hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een waterleiding. De bacterie bestaat uit ziekmakende varianten (legionella pneumophila) en de niet ziekmakende varianten (legionella non neumophila). U kunt maar op één manier een besmetting oplopen, namelijk door het inademen van de bacterie. In ademen gebeurt bij het vernevelen van water, hierbij kunt u denken aan douchen etc. Het is dus een fabeltje dat u de veteranenziekte oploopt na het drinken van een glas water besmet met legionella.

Wanneer u besmet bent met legionella wordt dit ook wel de veteranenziekte genoemd. Deze ziekte brengt zeer verschillende problemen met zich mee en kan zelfs dodelijk zijn. De grootste uitbraak in Nederland is de ramp op de bloemenflora in Bovenkarspel waar 32 mensen het leven lieten.

In Nederland is er voor prioritaire instellingen een strikt beleid omtrent de beheersing van legionella. Waterleidingbedrijven leveren een beperkte hoeveelheid legionella aan, het is dan zaak dat deze bacterie niet in uw pand komt, of groeit tot risicovolle hoeveelheden.

Om er voor te zorgen dat de legionella niet groeit is het belangrijk om een aantal eigenschappen van de bacterie te weten:

  • Legionella groeit boven de 25 graden;
  • Gaat dood boven de 60 graden;

U kunt er dus voor zorgen dat de bacterie niet in uw pand groeit door de watertemperatuur goed te houden, dit is vaak lastig te realiseren door de goede isolatie van gebouwen. Om die reden raden wij bedrijven dan ook geregeld aan om eens naar andere alternatieven te kijken, hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan ultrafiltratie. Door middel van het toepassen van ultrafiltratie kunt u de bacterie buiten uw pand houden en u zelf voor grote kosten behoeden. 

Wilt u meer weten over legionella of heeft u een probleem dan horen wij dit graag. U kunt ons telefonisch bereiken op 085 2735842 of u kunt ons contactformulier invullen dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact op met u.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in

Risicoanalyse legionella

Ultrafiltratie

Koper zilver ionisatieMeer informatie over

Regievoering legionellabeheer

Met legionella regie belanden zaken niet meer tussen wal en schip! Lees meer

Risicoanalyse Legionella

Om te weten of uw gebouw een risico op legionellabesmetting heeft, dient een risicoanalyse van het installatiewerk plaats te vinden. Lees meer

Chemisch reinigen

Wat moet u doen als er legionella aangetroffen wordt? Lees meer

Legionella

Legionella zegt een hoop mensen wel iets, maar waar bevindt de bacterie zich en hoe groeit hij? Lees meer